Palmleather Education Project

Introductie

Een grote groep van de wereldbevolking leeft van minder dan twee dollar per dag. De Wishful Doing Foundation zet haar kennis en ervaring in juist voor deze groep. De projecten die wij ontwikkelen staan in nauw verband met de door ons gedefinieerde pijlers natuur, wetenschap, maatschappij en educatie. In elk project nemen wij het initiatief, vinden partners en zoeken wij aansluiting bij deze thema’s. Het Palmleather Project is inmiddels al vier jaar in ontwikkeling met fantastische resultaten en concrete successen. In India ontwikkelde Studio Tjeerd Veenhoven een biologische opwaardering van het palmblad van de Areca Betel Nut, een breekbaar natuurlijk afvalproduct met nauwelijks waarde. Hij transformeerde dit naar een leerachtige materiaal dat gebruikt kan worden in ambachtelijke producten. Hij werkt reeds met lokale NGO’s, ondernemers, overheid en scholen ter plaatse om dit nieuwe materiaal toe te passen in diverse lokale ambachten resulterend in diverse ecologische en sociaal verantwoorde producten voor export, maar vooral ook voor de lokale markt. Het Palmleather project krijgt in 2015 een flinke duw, steeds meer producten worden verkocht en nieuwe investeerders stappen in. De Wishful Doing Foundation ziet een kans om educatie en training te ondersteunen om de ‘Knowledge Transfer’ mogelijk te maken.

Lokale Bevolking

In de afgelopen twee jaar hebben studenten van de Sristhi Design School in Bangalore een lokaal natuurlijk materiaal gekozen en onderzocht, daarbij is er altijd meteen contact met lokale ambachtsmensen. De studenten moeten de waardeketen van het materiaal onderzoeken; van grondstof tot eindproduct. Ze komen dus in aanraking met de mensen in deze waardeketen, vaak behorend tot de allerarmste. Vervolgens laten de studenten de prototypes door de lokale ambachtslieden maken en zien we al een paar leuke voorbeelden hoe deze ontwerpen een plaats hebben gevonden in de dagelijkse praktijk van de bevolking.

Zelfredzaamheid

Ambacht is in India een hoeksteen van zelfredzaamheid, een groot deel van de bevolking produceert eenvoudige producten van natuurlijke materialen zoals riet, rotan, bamboe, riviergras, water Hyacinth en luffa. De producten die gemaakt worden vallen helaas steeds minder in de smaak bij de gewone lokale consument wat een verlies aan inkomen, kennis en traditie tot gevolg heeft. Ook de internationale Fair Trade producten zijn niet meer in trek. Tijd voor innovatie. De jonge studenten aan de designschool weten precies wat hun generatie mooi vind en het is een schitterende ervaring om te zien hoe nuttig en efficiënt ze design innovatie toepassen.

Ons doel

Het ontwikkelen van lesmateriaal, het geven van trainingen om jonge design studenten te leren ontwerpen met natuurlijke materialen uit hun eigen omgeving, zodat ze kunnen bijdragen aan de vernieuwing van de traditionele ambachten in india, waar zoveel mensen van afhankelijk zijn en blijven. Binnen dit project wordt specifiek gewerkt met het blad van de Areca Betel Nut.

Missie en Visie

Vorig jaar is hard gewerkt aan het ontwikkelen van een lesprogramma gebaseerd op de opgedane kennis en ervaring van Tjeerd Veenhoven omtrent het Palmleather Project. In ons programma zijn we op een missie om studenten te leren over natuurlijke vezels en hoe je deze kunt upgraden tot hedendaagse design objecten. We willen de studenten in contact brengen met lokale materialen en ambachten, om ze te stimuleren Design Interventies te doen omtrent deze materialen en productietechnieken. Onze visie is dat de Design Thinking aanpak natuurlijke vezels en traditionele ambachten in India kan doen herleven, waardoor ze een goede kans krijgen om te overleven in de snelgroeiende consumptiemarkt, waar de producten van ver komen, tegen lage prijzen, meestal van lage kwaliteit blijken te zijn en schadelijk zijn voor het ecosysteem en cultureel erfgoed van India.

Wat we bieden

Wij bieden een lesprogramma waarin studenten de opdracht krijgen om een eigentijds product of productlijn op basis van natuurlijke vezels en lokale productietechnieken te ontwerpen. gevraagd wordt om een product te ontwerpen precies daar op de transitie waar de snel veranderde moderne wereld botst met de holistische en traditionele cultuur van India. De begeleiding ter plaatste wordt gedaan door Janak Mistry, Tjeerd Veenhoven schakelt vanuit Nederland regelmatig in via Skype en het project wordt praktisch ondersteund door extern specialist Surbhi Singhal.

Ronde 1 en 2

Inmiddels kijken terug op twee succesvolle educatieve rondes Palmleather Education, waarin studenten van de Srishti Design School in Bangalore zich verdiepen in het materiaal Palmleather. In totaal hebben 15 studenten met succes het traject doorlopen. De behaalde resultaten zijn verbluffend, deze nieuwe generatie ontwerpers staan aan het begin van hun carrière met een prachtig en succesvol afgerond project. De projecten hebben een brede impact, er zijn nieuwe inzichten gecreëerd voor lokale ambachtslieden en de betrokken industrie raakt geïnspireerd. De studenten hebben zich kunnen oriënteren op de bredere context van dit natuurlijke materiaal, als duurzaamheid, levensonderhoud, sociale ondernemingen, ambachtelijke sector en stedelijke markten. Oftewel het heeft ze inzicht gegeven in “The bigger picture”.

Toekomst

We hebben indirect vernomen dat 6-8 studenten nu werkzaam zijn in de craft/design sector. Van 3 afgestudeerde studenten hebben we persoonlijk vernomen dat ze werkzaam zijn bij bedrijven die bestaande ambachten gebruiken voor het realiseren van hedendaagse ontwerpen. De kennis die ze op gedaan hebben in het Palmleather Education programma is voor hun toepasbaar gebleken in de praktijk.

De afgelopen anderhalf jaar hebben we een basis kunnen leggen voor het educatie programma, we zien dat het een belangrijke rol inneemt binnen de samenleving. De komende jaren zullen wij op de achtergrond betrokken blijven bij het programma, waardoor het voortbestaan van het project gegarandeerd kan worden. Wij verwachten dat de designschool het programma in de toekomst zelfstandig op zich kan nemen.

Mede mogelijk gemaakt door: